AWS D1.1 Test questions and answers

AWS D1.1 Test questions and answers

Question: 1. What does AWS D1.1 cover?

Answer: AWS D1.1 is a structural welding code that covers the requirements for welding steel structures for thickness of 1/8 inch or higher.


Practice Full Part-A Mock Examination with actual AWS-CWI exam difficulty level.


Explanation: The AWS D1.1 code is designed to address the needs of steel structures that rely on welding, which employ carbon or low alloy steels that are at least 1/8 inch thick or 3 millimeters, and possess a specified yield strength of 100 ksi or lower, thereby ensuring that the welding practices employed are appropriate and effective for such applications.

Question: 2. What is the minimum preheat temperature for welding ASTM A572 Gr. 55 steel with a thickness of 1 inch or more?

Answer: The minimum preheat temperature for welding ASTM A572 steel with a thickness of 1 inch or more is 150°F (65°C).

Explanation: As per AWS D1.1, Table 5.8 that states the minimum preheat temperature for different steel grades, the minimum preheat temperature for ASTM A572 Gr. 55 steel is 150°F (65°C).

Question: 3. What is the maximum interpass temperature for welding with AWS D1.1?

Answer: The maximum interpass temperature for welding with AWS D1.1 is as specified in Table 5.8 for various steel grades.

Explanation: The maximum interpass temperature for welding with AWS D1.1 vary across various steel grades. Table 5.8 covers minimum preheat & Interpass temperature for different steel specification with grades.

Question: 4. What is the minimum size of fillet welds in AWS D1.1?

Answer: The minimum size of fillet welds in AWS D1.1 is 1/8 inch.

Explanation: According to AWS D1.1 standards, the minimum size of a fillet weld should be in accordance with Table 1.7, except when fillet welds are used for reinforcing groove welds. The minimum fillet weld size applies universally, unless design drawings indicate that larger sized welds are required.

See also  Intergranular corrosion-Causes, Inspection & Prevention Guide

Question: 5. What is the minimum size of groove welds in AWS D1.1?

Answer: The minimum size of groove welds in AWS D1.1 is 1/8 inch.

Explanation: AWS D1.1 covers material having a thickness of 1/8 inch or higher. Hence, 1/8 inch is the minimum groove size that can take place.

Question: 7. What is the minimum distance from the edge of a stud base to the edge of a flange in AWS D1.1?

Answer: The minimum distance between welds in AWS D1.1 is 4 times the size of the larger weld.

Explanation: AS per AWS D1.1, Clause 9.4.5, It is required that the distance between the edge of a stud base and the edge of a flange be no less than the diameter of the stud plus 1/8 inch [3 mm], but it is recommended to maintain a minimum distance of 1-1/2 inch [40 mm].

Question: 8. What is the minimum length of an Intermittent fillet weld in AWS D1.1?

Answer: The minimum length of an intermittent fillet weld in AWS D1.1 is 1-1/2 inch (38 mm). (Clause: 4.4.2.4)

Question: 9. The visual testing acceptance for weld for AWS D1.1 can be found in?

Answer: The visual testing acceptance for weld for AWS D1.1 can be found in Table 8.1.

Question: 10. To conduct radiographic testing on a material that is 1-1/2 inch thick, what specific hole type I.Q.I. designation is necessary on the source side?

Answer: 35 Designation IQI.

Question: 11. Which of the following SMAW electrodes is not included in the F2 group?

  1. E6012
  2. E6010
  3. E6013
  4. E6014
  5. none of the above
See also  What is Ultrasonic (UT) thickness gauging?

Answer: 5, None of the above. Group II is 70 Ksi low hydrogen electrodes.

Question: 12. In order to obtain a welding procedure qualification for pipes or tubing with a wall thickness of 0.208 inch, the maximum allowable weld reinforcement is:

Answer: 1/8 inch (3 mm).

Question: 13. What is the maximum groove angle for single-V groove welds in AWS D1.1?

Answer: The maximum groove angle for single-V groove welds in AWS D1.1 is 60°.

Question: 14. In the event that a CJP groove weld procedure has been qualified on a pipe in the fixed horizontal test position (5G), which additional positions would it be deemed qualified for?

Answer: Flat, Vertical and Overhead Positions.

Question: 15. What is the validity of tack welder qualification:

Answer: Indefinite within the conditions specified in Clause 6.2.3.

Question: 16. Clause classification is utilized for the categorization of weld types in the qualification of WPS are given in AWS D1.1?

Answer: Clause 6.6.

Question: 17. According to the AWS D1.1, Qualification for CJP groove welds shall qualify for all?

Answer: PJP welds also.

Question: 18. What is the minimum prequalification thickness for a WPS to qualify for welding in accordance with AWS D1.1?

Answer: The minimum prequalification thickness for a WPS to qualify for welding in accordance with AWS D1.1 is 1/8 inch.

Question: 19. What is the minimum number of destructive tests required for welder qualification in AWS D1.1 for Groove welds in Non-tubular connections?

Answer: The minimum number of destructive tests required for welder qualification in AWS D1.1 is Two. (Table 6.11)

Question: 20. What is the maximum allowable tensile strength for base metal in AWS D1.1?

Answer: The maximum allowable tensile strength for base metal in AWS D1.1 is 100 ksi.

See also  FCAW-S vs. FCAW-G, FCAW-S and FCAW-G Meaning

Question: 21. What is the minimum number of tension tests required for a procedure qualification in AWS D1.1?

Answer: The minimum number of tension tests required for a procedure qualification in AWS D1.1 is two.

Question: 22. What is the maximum strength for Group III for base metal in AWS D1.1?

Answer: High-strength low-alloy steels with minimum yield strengths ranging from 52 ksi to 75 ksi [360 MPa through 515 MPa] are categorized as Group III..

Question: 23. What is the maximum allowable moisture content in low hydrogen electrodes for welding in AWS D1.1?

Answer: The maximum allowable moisture content in low hydrogen electrodes for welding in AWS D1.1 is 0.4%.

Question: 24. AWS D1.1 Part 8 is applicable for?

Answer: Inspection and Non-destructive testig.

Question: 25. What is the maximum size of a tack weld in AWS D1.1 for Tack welder qualification?

Answer: The maximum size of a tack weld in AWS D1.1 is 1/4 inch (6 mm).


Click here for full AWS D1.1 for AWS-CWI Part-C Examination Questions Exam with answers.


Related Posts:

Material Welding is run by highly experienced welding engineers, welding trainers & ASNT NDT Level III bloggers. We strive to provide most accurate and practical knowledge in welding, metallurgy, NDT and Engineering domains.